Allergén kontroll

Donatello Bt. egy újszerű, széles körű nemzetközi tapasztalatokra és kutatómunkára alapozott szolgáltatást kínál mindazoknak a magánszemélyeknek és cégeknek, akik szakértői színvonalon kívánják otthonukat, környezetüket egészségesebbé tenni.

E szolgáltatás az Allergén Kontroll, melynek célja a belső téri allergének és más káros anyagok kivizsgálása, „beteg épületek” felderítése, szaktanácsadás az egészséges épületek, életterek kialakítására. Ügyfeleink számára a felmért helyzet alapján olyan összetett megoldást kínálunk, mely összekapcsolja a különféle szakterületeken dolgozó orvosok, az építészek, épületgépészek, biológusok munkáját. Célunk az egészséges épület-kultúra fejlesztése szakmai és civil szervezetek, vállalatok összefogásával, rendezvényekkel, továbbképzésekkel.

 

Szolgáltatásaink

Az Allergén Kontroll szolgáltatás keretében kivizsgáljuk milyen belső téri allergének okozzák a panaszokat, milyen potenciális kórokozók találhatók a lakásban, és ezeknek mi a forrása. A mintavétel során levegő, por és anyagmintákat gyűjtünk, melyeket laboratóriumban megvizsgálunk. A mérési eredményekről részletes jegyzőkönyvet és szakvéleményt készítünk, mely tartalmazza a kimutatott allergének és más kórokozók felsorolását, légköri koncentrációját, az általuk (potenciálisan) kiváltott betegségeket, melyek mind a kezelőorvos, mind a beteg számára fontos. Amennyiben a mérési eredmények indokolják, szakmai javaslatot teszünk a levegőminőség javítására. E megoldások között a konkrét problémára vonatkozó építészeti, szigeteléstechnikai, kert- és belső építészeti, épületgépészeti (szellőző-, fűtés- és klímatechnikai rendszerek, légtisztítók, párariasztók), valamint életmódbeli tanácsok szerepelnek.

Az eljárás során fontosnak tartjuk, hogy megőrizzük a szakértői vélemény függetlenségét, ezért a műszaki kivitelezést végző cég kiválasztására csak a megrendelő külön kérésére teszünk javaslatot.

 

Kiknek ajánlott az Allergén Kontroll szolgáltatás?

 • asztmás, allergiás és más légúti betegségben ill. „beteg épület” tünetegyüttesben szenvedőknek
 • kisgyermekes családoknak (újszülöttek allergia megelőzése!)
 • munkáltatóknak
 • épület-üzemeltetőknek
 • épületgépészeknek
 • építkezőknek
 • szállodáknak
 • mindazoknak, akik egészségesebb környezetre tartanak igényt

Ajánlatunk szállodák részére

A szállodák számára ajánlott, hazánkban újszerű Allergén Kontroll szolgáltatás keretében beltéri levegőminőség ellenőrzést és allergén kontroll tanácsadást végzünk. Tevékenységünk elsősorban olyan szállodák részére javasolt, ahol ügyelni akarnak vendégeik egészségére, illetve az egészségmegőrzés tevékenységük alapját képezi (gyógyszállók, hegyvidéki vendéglátóhelyek, asztmás és allergiás betegek által látogatott szálláshelyek). A beltéri levegővizsgálat eredményéről jegyzőkönyvet készítünk, mely tartalmazza a fellelt allergéneket, légköri koncentrációjukat, forrásukat, és – amennyiben szükséges – megoldási javaslatot teszünk a levegőminőség javítására, melyben a különféle szakterületeken dolgozó orvosok, építészek, épületgépészek, biológusok szaktudására építünk. A szakértői vélemény független, tehát kivitelezői cégérdekek nem befolyásolják! Az allergénmentes környezetet biztosító, kiváló levegőminőséggel rendelkező szállodák részére tanúsítványt adunk ki, mely felhasználható a szálloda marketing-tevékenysége során, így a vendégek bizalma és a forgalom várhatóan növekedni fog.

Ajánlatunk épületgépészek részére

Épületgépészek számára a beltéri levegőminőség mérése (penész, pollen, baktérium, különféle gázok, poratka allergének koncentrációja stb.) alapján független szakértői véleményt készítenek a klímaberendezések kiépítése, és a már meglévő rendszerek felújítása előtt. A mérési jegyzőkönyv tartalmazza a kimutatott allergének és más kórokozók légköri koncentrációját, forrását, egészségügyi kockázatát. Amennyiben a mérési eredmények indokolják, szakmai javaslatot tesznek a levegőminőség javítására.

Árak

Az Allergén Kontroll szolgáltatás tartalmazza: helyszíni mintavétel, laboratóriumi vizsgálatok, jegyzőkönyv és szakvélemény elkészítése, a konkrét problémára vonatkozó építészeti, szigeteléstechnikai, kert- és belső építészeti, épületgépészeti (szellőző-, fűtés- és klímatechnikai rendszerek, légtisztítók, párariasztók), valamint életmódbeli javaslatok.

A teljes körű szolgáltatást tartalmazó árainkról itt tájékozódhatnak:

Magánszemélyek részére

lakás, családi ház vizsgálati díja: Az alapvizsgálat díja 18.000 Ft+ÁFA, mely tartalmaz két mintavételt.
További mintavétel (amennyiben szükséges): 8.000 Ft+ÁFA/mintavételi pont.

Cégek részére

 • 200 m2-ig 135.000,- Ft + ÁFA
 • 201 – 1000 m2 között 300.000,- Ft + ÁFA
 • 1001 – 5000 m2 között 500.000,- Ft + ÁFA
 • 5001 m2 felett 800.000,- Ft + ÁFA

Budapesten a kiszállás díjtalan. Vidéki vizsgálatért 70,- Ft/ km díjat számolunk fel.

Elérhetőség:

Dr. Magyar Donát
Levegőbiológus
Tel.:0630-86-959-15
E-mail: magyar.donat@gmail.com

Dr. Magyar Donát: Allergia és allergének a belső légtérben

A beltéri levegő minősége (Indoor Air Quality, IAQ) közvetlen hatással van az egészségünkre. Jelentősége a belső térben töltött idővel együtt arányosan növekszik, elsősorban a nyugati típusú társadalmakban, ahol a zárt térben eltöltött időarány elérheti a 95%-ot. Az Egészségügyi Világszervezet „Jog az egészséges belső levegőhöz” címmel 2000-ben jelentést adott közre, 2007-es irányelvei között pedig kiemelten foglalkozott a nem megfelelő minőségű beltéri levegő komoly egészségügyi kockázatával. A beltéri levegőminőséget befolyásoló tényezők között bioaeroszolok (gombaspórák, pollenszemek, baktériumok, vírusok, csótány, poratka ill. háziállat eredetű allergének) és gázfázisú anyagok (szén-dioxid, szén-monoxid, ózon, radon, mikotoxinok, formaldehid, benzol, toluol, xilol, egyéb illékony szerves oldószerek, stb.) szerepelnek. A belső tér légköre gyakran más összetételű, a szennyezőanyag-koncentráció pedig legalább kétszer, de esetenként akár százszor magasabb, mint a sokat hibáztatott kültéri levegőben. Ennél fogva az Egyesült Államokban az öt legfőbb egészségügyi kockázati tényező közé sorolják, ahol becslések szerint 15 millió lakos esetében a beltéri levegő az asztmás tünetek kialakulásában komoly szerepet játszik.

Egyes beltéri szennyezőanyagok önmagukban is felelősek a betegség kialakulásáért, míg más, gyengébb allergének a szenzitizáció folyamatában vesznek részt, ill. rontják a beteg állapotát, súlyosbítják az asztmás tüneteket. A betegek klinikai vizsgálatát ezért célszerű kiegészíteni a beteg környezetének allergén vizsgálatával. A lakótér ill. munkahely széles körű kivizsgálása jelentősen hozzájárulhat a kezelés sikeréhez. Mivel csupán a penészgombák közül több mint 80 fajt hoztak összefüggésbe a gyakoribb légzőszervi megbetegedésekkel, a környezeti allergének pontos ismerete a kezelőorvos számára fontos információt nyújt arra vonatkozóan, hogy a nagy számú lehetséges allergén közül valójában melyiknek és milyen koncentrációban van a beteg kitéve, milyen irányban érdemes a kezelést folytatni. A környezet allergén-mentesítésével a tünetek előfordulása és mértéke csökkenthető, az esetleges új megbetegedések kialakulása pedig elkerülhető. A környezet vizsgálata során magát a panaszt kiváltó okot kell felkutatni, és az ismeretek birtokában szakszerűen megszüntetni.

 

A rossz levegőminőségért felelős anyagok, a magas széndioxid koncentráció és a légköri spóraszám, valamint a háziporatka allergén szintje szignifikáns összefüggést mutat. Amerikai vizsgálatok szerint a csótány és a macska eredetű allergének előfordulása szintén szignifikáns korrelációban áll a penészek jelenlétével. A fenti összefüggések helytelen lakáshasználati szokásokkal, biológiai tényezőkkel és építészeti hibákkal magyarázhatók. A helytelen lakáshasználati szokások között megemlítendő a nem megfelelő szellőztetés, mely magas por és spórakoncentrációhoz, valamint a gombák és atkák szaporodásához szükséges páratartalom (50-70%) kialakulásához vezet.

 

A biológiai tényezők szintén említést érdemelnek. Az ember naponta 1,5 gr hámsejtet veszít el, és egy óra alatt átlagosan 75 g párát juttat a légkörbe (a főzést, fürdést, növények öntözését stb. is figyelembe véve). A nedvesség és a szerves anyagokat tartalmazó por, mely bármilyen egyenetlen felületen képes megtapadni, már kedvező feltételeket és elegendő tápanyagot biztosít az atkák és a penésztelepek megjelenéséhez. A gombák terjedését a mikofág rovarok, valamint az atkák is elősegítik. Ez utóbbiak száma a háziporban magas szintet (10-20000 db/gr) érhet el. Az atkák fonalasgombákat (Aspergillus repens) és enzimeket juttatnak a tápanyagokra az előemésztés érdekében – melyek belélegezve szintén allergén hatásúak.

 

Az építészeti hibák sorában leggyakoribb a nem megfelelően végrehajtott szigetelés, ahol a fal alkotóelemeinek erősen eltérő hőátbocsátási tényezője többdimenziós hőáramok, hőhídak kialakulásához és a légkör nedvességtartalmának kondenzációhoz vezet.

 

A beázás és a penész megjelenése jó okot ad arra, hogy az allergiás megbetegedés hátterében beltéri allergén expozíciót feltételezzünk. Ezt a megfigyelést finn kutatók is megerősítették több mint ezer, 18-25 éves tanuló bevonásával végzett vizsgálatuk során. Kimutatták, hogy a beázás és a lakásban található a penész szoros összefüggésben állt elsősorban az asztma, valamint az allergiás rhinitis és az atópiás dermatitis előfordulásával. A beázás ill. egyes penészfajok megjelenése még nem feltétlenül jelent egészségügyi kockázati tényezőt és okot komolyabb építészeti beavatkozásra, ezért szükséges a légköri spórakoncentrációt és a gombák fajösszetételét szakértők (mikológusok) bevonásával elemzeni. Ugyanis, míg bizonyos fajok csupán kisebb kellemetlenségeket (esztétikai problémákat, rossz közérzetet, dohszagot, értékcsökkenést) okoznak, addig mások komoly kárt tesznek az épületanyagokban. Főként azonban az egészségre ártalmas fajok jelenlétére kell figyelmet fordítani. Az allergiás rhinitist kiváltó gombák között a leggyakoribbak az Alternaria, Cladosporium, Dydimella, Leptosphaeria, Nectria, Paecilomyces, Pleurotus, Phoma, Verticillium és Ustilago-fajok, az asztmával az Alternaria-, míg a mikotoxinokkal kapcsolatban az Aspergillus, Fusarium, Pithomyces és Stachybotrys-fajok említendők meg. Krónikus légcsőhurut kialakulásáért Gram-negatív baktériumok endotoxinjai is felelősek lehetnek. A túlérzékenységi tüdőgyulladást (külső allergén okozta léghólyaggyulladást) Actynomycetesek és a szárnyasok szérumproteinje is kiválthatja, míg a jellegzetes foglalkozási betegség, a farmer-tüdő kialakulásában a magas koncentrációjú (106 db/m3), kis méretű (1-5 µm) gombaspórák tehetők felelőssé.

 

A nemzetközi irodalom és a saját tapasztalataink alapján is különösen javasolt újszülöttek és kisgyermekek környezetét felülvizsgálni. Az élet első hónapjaiban előforduló táplálékallergiák, atópiás bőrgyógyászati tünetegyüttesek bizonyítottan ritkábbak allergénszegény beltéri környezetben. Olaszországban több mint 30 ezer kérdőív kiértékelésével végzett felmérés az kisgyermekek prevenciójára hívja fel a figyelmet. A két (7 és 13 éves) korcsoportban elvégzett vizsgálat szerint a kisgyermekek között a beázás, a penész, és a tünetek között erősebb összefüggés mutatkozott, mint az idősebbeknél. A Nemzeti Egészségügyi Akcióprogram keretében hat városban, összesen 122 lakásban végeztünk 9-11 éves iskolai tanulók ágyából házipor minavételt. Vizsgálataink szerint a házipormintákból kitenyésztett gombatelepek 17,5 %-a az erősen allergén Alternaria nemzetségbe tartozott, míg az Aspergillus fajok csupán 5,2%-ot tettek ki. A magasabb szennyezettségű minták mindegyike panel építésű lakásból származott. E vizsgálataink felhívták a figyelmet arra, hogy a lakások csaknem egyötödében a penészgombák jelentős egészségügyi kockázati tényezők lehetnek az allergiás tünetek kialakulásában.

 

A felnőttek esetében is fontos lehet a lakás, a hálószoba környezeti elemzése, elsősorban asztmás ill. allergiás betegek esetén. Egyes munkahelyek, kórházak és az ipari termelési folyamatok levegőminőségét szabványok írják elő, de az irodákban is javasolt biztosítani a jobb levegőminőséget. Az irodákkal kapcsolatban gyakran emlegetett beteg épület szindrómát (sick building syndrome, SBS) a WHO 1986 óta elismeri. Ebben az esetben a beltéri szennyezőanyagok egyike sem éri el az előírt egészségügyi határértéket, de hatásuk összeadódva mégis kellemetlen tüneteket (nyálkahártya és bőr irritációt, fejfájást, neuropszichiátriai zavarokat, asztma jellegű tüneteket) idéz elő egy bizonyos, a helyiségben eltöltött idő után, melyek távozáskor hamarosan eltűnnek. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy nőknél a Penicillium, míg férfiak esetében az Alternaria előfordulása növelte meg az SBS kockázatát. Amennyiben az irodában mérhető közepes minőségű levegővel szemben kiváló belső levegőminőséget biztosítanánk, a termelékenységet 5-10%-kal lehetne növelni. További jelentős veszteséget jelent a munkaadónak az, hogy a munkavállalók összes távollétének közel 30%-át a légúti megbetegedések teszik ki. Az atópiás alkatúaknak háromszoros rizikójuk van foglalkozási allergiák létrejöttére, ami az allergén-mentes, vagy legalább is ellenőrzött, csökkentett allergén koncentrációjú munkahelyek kialakításának igényét támasztja alá. A foglalkozási allergiák esetén az allergénvizsgálat a primer prevenció lehetőségét kínálja.

 

A jó minőségű beltéri levegő kialakítása tehát mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból kifizetődő. Az allergének kimutatására nemzetközileg elfogadott aerobiológiai módszerek állnak rendelkezésünkre. Az elemzéseket követően az allergénmentesítésre is részletes technológiai megoldásokat kínálunk, melyek a problémától függően különbözőek lehetnek: irányulhatnak a lakberendezésre, a kerti növényzet összetételének megváltoztatására, építészeti beavatkozásokra, stb. Az allergén kontroll az elsődleges, másodlagos és harmadlagos prevenciójónak is fontos eleme, bármely életkorban és betegségnél, akár a szenzitizálódás megakadályozásában, akár a tünetek enyhítésében, melyek súlyossága és tartóssága a legtöbb allergiás betegségnél arányosan növekszik az allergén koncentrációjával.

 

A fenti összefoglaló kapcsán szeretnénk felhívni a szakszerű beltéri aerobiológiai és allergénmentesítési lehetőségekre azoknak a figyelmét, akik fontosnak tartják a közös küzdelmet az allergia és az allergének ellen.