Fűtsünk klímával!

A klímánk hűtéskor hőmenynyiséget szállít a hűtött térből a külvilág felé. Egyszerű – és ésszerű – gondolat, hogy ez megfordítva is működhetne. Működik is!

Egy egyszerű kis szerkezet beépítésével megfordítható a folyamat, így most a külső térből szállítható a hőmennyiség a belső tér felé – tehát a készülék fűt.

A megoldás egyetlen problémája, hogy mások a körülmények nyáron, amikor hűteni akarunk, és mások télen, amikor fűteni. Gondoljunk csak bele: nyáron kb. 24 0C-os az helyiség, ahonnan elszállítjuk a hőt, és mondjuk 35 0C, ahova szállítjuk. Télen meg mondjuk -10 0C a külső hőmérséklet, ahonnan hőt kell elvonni, és kb. 22 0C, ahová szállítani kell. Azt hiszem, nem nehéz belátni, hogy könnyebb a 24 0C-os levegőt lehűteni 1-2 0C-kal, mint a -10 0C-osat.

Éppen ezért a sztenderd – ki/bekapcsolós – berendezések nem alkalmasak arra, hogy +5 C alatti külső hőmérséklet esetén fűtési üzembe működjenek.

Klímával fűteni nem is olyan rossz dolog:

A klímával való fűtés még a legrosszabb esetben is háromszor annyi fűtési teljesítményt erdményez mint amennyi elektromos áramot fogyaszt. És ez a szám akár ötre is felmehet. Egyet fizet, ötöt kap!

Ha Önnek önálló vezetékes földgázellátása van, akkor kb. egynegyedét fizeti annak, mintha árammal fűtene (villanyradiátor, hőlégbefúvó). Ha tehát a klímás fűtés négyszer annyi hőt tud szállítani, mint amenynyi áramot felvesz a hálózatból, akkor a megrendelőnél pontosan ugyanannyiba kerülne a klímás fűtés, mint a gáz.

Bármilyen más rendszerű fűtésnél – társasház központi kazán, távfűtés, PB-gázfűtés – gazdaságosabb lehet egy klímás fűtési megoldás.

Ha egy lakás 10 kW fűtési teljesítményt igényel, és ez biztosítva van klímával, akkor az a lakás ugyanúgy megfelelően fel lesz fűtve, mint bármely más megoldással.

Egy klíma fűtéskor kb 40-45 C hőmérsékletű levegőt fúj be.
Az inverter-technológia – a korszerű hűtőközegek megjelenésével együtt – ma már -20 – -25C külső hőmérsékletig működő hőszivattyús klímákat biztosít, ami azért már elgondolkodtató lehetőség.
Ha tehát inverter-technológiájú berendezést vásárol, a fent leírt előnyökkel számoljon.

A berendezés a magasabb árat kb. 2-3 év alatt ’visszahozza’ az alacsonyabb villanyszámlánkkal átlagos fogyasztással számolva.

Hőszivattyús tarifa

Az összes Toshiba split klíma megfelel a “H” árszabás követelményeinek, ami igazán jó hír azoknak, akik fűteni is szeretnének az átmeneti-téli időszakban a klímaberendezésükkel!

A “H” tarifa (más néven ”hőszivattyús tarifa”) jellemzői:

 

 • A „H” árszabás kizárólag az egyetemes szolgáltató által ellátott ügyfelek igényelhetik
  • A „H” árszabás idényjellegű egyzónaidős árszabás
  • A „H” árszabással a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerinti fűtési idényben a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelő segédeszköz (szerszám) hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható nem dugaszolhatóan csatlakoztatott, legalább 3 jósági fokú hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épületek hőellátására hasznosító berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek fogyasztása számolható el.
  • A „H” árszabás az „A1”, „A2” „A3” és „B” árszabás mellé választható.
  • A „H” árszabás külön mérése téli-nyári nem vezérelt, kétzónaidős elszámolású, melynél a tarifaváltás a vonatkozó kormányrendelet szerinti fűtési idény kezdetén és végén valósul meg (október 15., április 15.). A kétzónaidős elszámoláson belül „H” árszabással számolható el a vonatkozó kormányrendelet szerinti fűtési idényben a jogosult berendezésekkel elfogyasztott energia. Azon kívüli időszak fogyasztása A1 árszabással kerül elszámolásra (közintézmény esetén is). Annak megítélésére, hogy az ügyfél által a hálózatra kapcsolandó berendezés kielégíti-e a 44/2008. KHEM rendelet 3.§ 9. bekezdésében leírt feltételeket, az egyetemes szolgáltató nyilatkozatot és tanúsítványokat kérhet be az ügyféltől, melyeket a tarifák alkalmazhatósága szempontjából figyelembe vesz.
  • A mérési ponthoz egy MÉF tartozik. A MÉF értékét időszakonkénti bejelentéssel megváltoztathatja az ügyfél.
  • Az elszámolásra használható profil a lakossági általános profil, mivel nem vezérelt vételezésről van szó.
  • A H tarifa leolvasására és elszámolására évente kerül sor a kéttarifás elszámolás esetén.
  • Annak megítélésére, hogy az ügyfél által a hálózatra kapcsolandó berendezés kielégíti-e a 44/2009. rendelet 3.§ 9. bekezdésében leírt feltételeket, az egyetemes szolgáltató és az elosztó nyilatkozatot és tanúsítványokat kérhet be az ügyféltől, melyeket az értékesítési és rendszerhasználati tarifák alkalmazhatósága szempontjából vesznek figyelembe az engedélyesek.

A fentiek alapján elmondható, hogy minden olyan klímaberendezésre igényelhető “H” tarifa, aminek a COP értéke meghaladja a 3 -as értéket !  Az átmeneti időszakban egyértelműen megéri használni a fűteni képes légkondicionálókat, hiszen ezzel energiát és pénzt spórol meg! Így klímaberendezésével akár 1/2 – 1     óra alatt eléri otthonában a megfelelő hőmérsékletet, anélkül hogy bekapcsolta volna a fűtést!