A megfelelő karbantartással elkerülhető betegségek

A szakszerűen karbantartott és megfelelő szűrőkkel ellátott légkondícionálók az allergiások számára akár segítséget is jelenthetnek a tisztított, szűrt levegővel.

A klímák által esetlegesen előidézett betegségek között legismertebb az úgynevezett légionárius tüdőgyulladás, amit a pangó langyos vízben megtelepedett és elszaporodott Legionella baktériumok válthatnak ki.

Mi a légiós betegség?

Több mint kétszáz ember fertőződött meg a központi klíma berendezésben található baktériummal egy 1976-os philadelphiai légiós nagygyűlésen, és közülük harmincnégyen bele is haltak a betegségbe. Innen kapta nevét, és ekkortól számítják hivatalosan a Legionella baktérium létezését.

Az elmúlt harminc évben számos alfaját és típusát mutatták ki e baktériumtörzsnek: a Legionella természetes vizekben is megtalálható, és szinte minden vizes rendszerben jelen van. Kisebb mennyiségben nem jelent veszélyt, viszont 20-40 fokos “pangó” vízben elszaporodhat, és permetként a levegőbe jutva, onnan belélegezve komoly megbetegedést okozhat. Mint tudjuk, a klíma a levegőből a beltéri egységen át juttatja a szabadba az un. “kondenz vizet „A fertőzés nehezen felismerhető, a kevésbé súlyos Pontiac-láz influenzaszerű tünetekkel jár, és néhány nap alatt spontán gyógyul. A klasszikus légiós betegség a pneumónia, ami egy magas lázzal járó életveszélyes atípusos tüdőgyulladás – itt a halálozási arány 10-30 százalékos.

Csak a karbantartás véd :

A szakszerűen telepített és előírásszerűen karbantartott klímáknál minimális a Legionella fertőzés veszélye – állítja Zoltán Attila, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára. Alapvető lenne, hogy legalább a hűtési idény kezdete előtt, de – a feladat és üzemmód függvényében , amennyiben készülékünkkel fűteni is fogunk ,fűtési idény előtt is célszerű a karbantartás és ezzel egyidejűleg a klíma gombátalanítása. Ez azt jelenti,hogy tisztító-öblítő szerekkel és speciális gombaölő spray-vel kezelik a légtechnikai rendszereket, az irodákban, lakásokban.

A különböző baktériumok a hosszabb üzemszünetek alatt szaporodhatnak el igazán, a gépek bekapcsolása után pedig a levegőbe juthatnak. Telepítéskor fontos, hogy a csepegő kondenzvíz rendesen el legyen vezetve, és véletlenül se maradhasson pangó víz a rendszerben, mert a Legionella leginkább langyos vízben szaporodik.

Sajnos még becsült adatok sincsenek arra vonatkozóan, hogy a vásárlók, üzemeltetők közül hányan végzik el az előírt karbantartásokat, de a tapasztalatok szerint az olcsó, otthonra vásárolt gépekre az emberek sajnálják az évi pár ezer forintos karbantartási díjat, ami nemcsak az esetleges fertőzéseket akadályozza meg, hanem biztonságos, energiatakarékosabb üzemelést is biztosít.

A lakásokban leggyakrabban használt split-klímáknál a Legionella baktérium legfeljebb a nem megfelelően elvezetett kondenzvízben ill. a beltéri egységünkben telepedhet meg. Ez esetben tisztítás hiányában inkább a penészgomba elszaporodása valószínű, aminek a spóráira viszont sokan allergiásak. Mivel ezek a klímák az adott helység levegőjét használják és “forgatják”, kintről nem kerülhetnek bele szennyező anyagok – az erkélyeken, ablak előtt elhelyezett kültéri egységekre kerülő madárürülék, egyéb szennyeződés például nem juthat vissza a rendszerbe. “Kicsi az esélye, hogy a klíma – eltekintve a túl alacsony hőmérsékletű használatból fakadó meghűléstől – önmagában terjesszen bármilyen betegséget, sőt, az egyre fejlettebb szűrőmegoldások még akár a levegő minőségét is javíthatják. Már léteznek olyan split berendezések is, melyeknél megoldották a hűtött helység szabályozottan történő levegőellátását is.