Szükséges a karbantartás?

A karbantartást évente legalább egyszer, ha fűtésre is használjuk a készüléket, akkor kétszer (tavasszal és ősszel) ajánlatos elvégeztetni. Ha egészségesen akar klímát használni, ha nem akar több áramot fizetni, ha szeret egészséges környezetben élni, és ha megmaradjon készülék garanciája, akkor muszáj szakemberre bízni e feladatot is.

A klímakészülék üzemeltetése során sok levegő áramlik át a hőcserélőkőn keresztül és a levegő sok szennyeződést hoz magával.

klíma beltéri egységében megtalálható szűrők felfogják a port és egyéb légúti megbetegedést okozó szennyeződést, ezáltal csökken a légáramlás és kihordhatja a felfogott port. Ezeket időnként tisztítani kell, mert ilyenkor jobban terhelődik a gép és emiatt többet fogyaszthat és csökken az élettartama is. A hőcserélő hűtőbordát is takarítani, fertőtleníteni kell egészségügyi okok ill. a jó szellőzés, helyes működés miatt. Aztán itt van még a kondenzvíz tálca, amiben elszaporodhatnak a baktériumok, a gombák. A helyes karbantartáskor speciális vegyszerrel fertőtlenítünk.

                                KLÍMA KARBANTARTÁSI ÁRAINK :

 • 1 készülék esetén        7 900 Ft / klíma
 • 2 – 5 készüléknél          5 900 Ft / klíma
 • 5 klíma felett                 4 900 Ft / klíma
 • 10 klíma felett egyedi ár

Áraink az Áfa-t nem tartalmazzák !

Kiszállás Budapest területén ingyenesen !

klímák kültéri egysége bordázott csőkígyóin keresztül nagyon nagy mennyiségű levegő és por áramlik. Ha koszos a kültéri nem tud megfelelően lehűlni, ezáltal jobban terhelődik a klíma kompresszora, rövidebb lesz a készülék élettartama és több áramot fog fogyasztani, ami nem lesz gazdaságos. Ezért fontos a rendszeres teljes takarítása.

A karbantartás nem csak takarításból, fertőtlenítésből áll. Szükség van ellenőrizni a rendszer helyes működését és környezetvédelmi okokból, hogy megfelelő tömörségű, szivárgás mentes-e a készülék.

 

Feladataink a klíma karbantartás során:

 • Beltéri egység gombátalanítása, baktérium mentesítése, szűrők tisztítása
 • Kültéri egység tisztítása
  • Működés közbeni üzemi nyomások ellenőrzése a megfelelő és gazdaságos működés érdekében
  • Kültéri egység szigetelés ellenőrzése, gumibakok vizsgálata ill. cseréje
  • Hollander csatlakozók utánhúzása, hűtőközeg utántöltése
  • Elektromos egységek átvizsgálása, csatlakozók utánhúzása
  • Komplett beszabályozás (nyomás értékek ill. Automatika)
  • Érintésvédelmi ellenőrzés

 

 • Okok, amiért érdemes minket hívnia:

  • Nagy hangsúlyt fektetünk a pontos megjelenésre.
  • Munkatársaink rendelkeznek „zöldkártyával”
   22/1993. KTM rendelet 2.§ (5): 2002.01.01-től csak a hűtőközegek kezelésére vonatkozó technológia elsajátításáról szóló arcképes igazolással rendelkező személy végezhet hűtőközeg kezelést, vagy bármilyen munkát a hűtőkör részein. Ezt a zöld kártyát a Hűtő és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége adja ki.
  • Munkatársaink tűzvédelmi szakvizsgával ill. szellőző és klímaberendezés szerelő bizonyítvánnyal rendelkeznek.
  • Munkatársaink minősített SAMSUNG, LG, DAIKIN klíma szerelők.
  • Mano-vákuum mérő műszereink hitelesítettek.

 

 • A megfelelő karbantartással elkerülhetőek a betegségek:

  A szakszerűen karbantartott és megfelelő szűrőkkel ellátott légkondícionálók az allergiások számára akár segítséget is jelenthetnek a tisztított, szűrt levegővel.

  A klímák által esetlegesen előidézett betegségek között legismertebb az úgynevezett légionárius tüdőgyulladás, amit a pangó langyos vízben megtelepedett és elszaporodott Legionella baktériumok válthatnak ki.

 • Mi a légiós betegség?

  Több mint kétszáz ember fertőződött meg a központi klíma berendezésben található baktériummal egy 1976-os philadelphiai légiós nagygyűlésen, és közülük harmincnégyen bele is haltak a betegségbe. Innen kapta nevét, és ekkortól számítják hivatalosan a Legionella baktérium létezését.

  Az elmúlt harminc évben számos alfaját és típusát mutatták ki e baktériumtörzsnek: a Legionella természetes vizekben is megtalálható, és szinte minden vizes rendszerben jelen van. Kisebb mennyiségben nem jelent veszélyt, viszont 20-40 fokos “pangó” vízben elszaporodhat, és permetként a levegőbe jutva, onnan belélegezve komoly megbetegedést okozhat. Mint tudjuk, a klíma a levegőből a beltéri egységen át juttatja a szabadba az un. “kondenz vizet”. A fertőzés nehezen felismerhető, a kevésbé súlyos Pontiac-láz influenzaszerű tünetekkel jár, és néhány nap alatt spontán gyógyul. A klasszikus légiós betegség a pneumónia, ami egy magas lázzal járó életveszélyes atípusos tüdőgyulladás – itt a halálozási arány 10-30 százalékos.

Csak a karbantartás véd:

A szakszerűen telepített és előírásszerűen karbantartott klímáknál minimális a Legionella fertőzés veszélye – állítja Zoltán Attila, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára.

Alapvető lenne, hogy legalább a hűtési idény kezdete előtt, de – a feladat és üzemmód függvényében , amennyiben készülékünkkel fűteni is fogunk, fűtési idény előtt is célszerű a karbantartás és ezzel egyidejűleg a klíma gombátalanítása. Ez azt jelenti, hogy tisztító-öblítő szerekkel és speciális gombaölő spray-vel kezelik a légtechnikai rendszereket, az irodákban, lakásokban.

A különböző baktériumok a hosszabb üzemszünetek alatt szaporodhatnak el igazán, a gépek bekapcsolása után pedig a levegőbe juthatnak. Telepítéskor fontos, hogy a csepegő kondenzvíz rendesen el legyen vezetve, és véletlenül se maradhasson pangó víz a rendszerben, mert a Legionella leginkább langyos vízben szaporodik. Sajnos még becsült adatok sincsenek arra vonatkozóan, hogy a vásárlók, üzemeltetők közül hányan végzik el az előírt karbantartásokat, de a tapasztalatok szerint az olcsó, otthonra vásárolt gépekre az emberek sajnálják az évi pár ezer forintos karbantartási díjat, ami nemcsak az esetleges fertőzéseket akadályozza meg, hanem biztonságos, energiatakarékosabb üzemelést is biztosít.

A lakásokban leggyakrabban használt split-klímáknál a Legionella baktérium legfeljebb a nem megfelelően elvezetett kondenzvízben ill. a beltéri egységünkben telepedhet meg. Ez esetben tisztítás hiányában inkább a penészgomba elszaporodása valószínű, aminek a spóráira viszont sokan allergiásak. Mivel ezek a klímák az adott helység levegőjét használják és “forgatják”, kintről nem kerülhetnek bele szennyező anyagok – az erkélyeken, ablak előtt elhelyezett kültéri egységekre kerülő madárürülék, egyéb szennyeződés például nem juthat vissza a rendszerbe. “Kicsi az esélye, hogy a klíma – eltekintve a túl alacsony hőmérsékletű használatból fakadó meghűléstől – önmagában terjesszen bármilyen betegséget, sőt, az egyre fejlettebb szűrőmegoldások még akár a levegő minőségét is javíthatják.  Már léteznek olyan split berendezések is, melyeknél megoldották a hűtött helység szabályozottan történő levegőellátását is.

 

Miért van szükség a splitklímák karbantartására?

A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. Beltéri egységben különböző szűrők találhatok meg, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta.

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek. Lássunk néhány képet példaképpen:

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított beltéri egységek belső felületén, ventillátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

A beltéri egység tisztításának az egészségmegóvás csak az egyik feladata. Az elporolódott hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. A ventillátoron megtelepedett szennyeződés kiegyensúlyozatlanságot, és nem megfelelő légszállítást okoz, ami szintén a hűtés gyengülésében mutatkozik meg.

A karbantartásnak ki kell terjednie az egészségügyi szempontok mellett a megfelelő működés ellenőrzésére is. Az elektormos kötések ellenőrzése, a kondenzvíz eltávozásának ellenőrzése, az esetleges rezonanciák megszüntetése mind a karbantartást végző szakember feladata.

Klímakészülékünk másik alkotórésze a kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el a készülék. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a gép szétszerelése által is.

A felsoroltak mind fontos körülmény, rendszeres ellenőrzésüknek hiánya a klímaberendezés idő előtti elhasználódásához, meghibásodásához vezet.

Összefoglalva: amennyiben azt szeretnénk, hogy splitklímánk tartósan és egészségünk veszélyeztetése nélkül kellemes komfortot nyújtva üzemeljen, a készülék forgalmazója, illetve telepítője által ajánlott rendszerességgel végeztessük el szakemberrel a karbantartást, szem előtt tartva a fennt leírtakat.