Klímavásárlás előtt állok

Klímavásárlás előtt áll? Megválaszolatlan kérdései maradtak a klímaberendezésekkel kapcsolatban?
Itt hasznos információkat talál

A vevő tájékoztatásának fontossága !

Napjainkban, amikor egy split klíma felszerelésénél tervező alkalmazása nem túl gyakori, minden a klímás cég kivitelezőjén múlik. Nekünk klímás szakembereknek kell becsövezni, beüzemelni, méretezni, a kiválasztásban segíteni a vevőnek. De ez egy zöld kártyás klímaszerelőtől elvárható. Az optimális hely kiválasztása azonban nagy felelősség. Egy rosszul elhelyezett klímaberendezés, illetve nem megfelelő használat megkeserítheti a felhasználó életét és örökre elveheti a kedvét a légkondicionálástól. A telepítőnek nem csak az a feladata, hogy a vevő által kiválasztott berendezést, a felhasználó által kiválasztott helyre felszerelje, hanem segíteni a hely kiválasztásában és meg kell tanítani a vásárlót a megfelelő kezelésre, használatra mégpedig úgy, hogy a vásárlónk a legtöbb örömét lelje a bizony nem ritkán több százezer foritnba kerülő berendezésben.

Fontos, hogy hány fokra állítja a kívánt hőmérsékletet, amelynek meghatározásában jelentős szerepe van a kinti hőmérsékletnek, hogy milyen szögbe állítsa a lamellákat, hogy ne többszörös megfázás után a saját kárán tanulja esetlegesen meg az optimális klimatizálást. Vevőinkkel kapcsolatunk hosszú távú, nem hagyjuk magukra vásárlóinkat a felszerelés után sem, ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy távozásunk után a klímafelhasználók szakértőjévé váljon ügyfelünk!

Ne bízza a véletlenre a választást !

A klímaberendezéseket általában minimum 7-10 éves tartamra vásároljuk, ennek megfelelően a berendezés kifizetésénél mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Éppen ezért érdemes komolyan körbe járni a kérdést és nem csak a légköbméter alapján kiszámolni, hogy tulajdonképpen hány kW-os berendezésre van szükségünk. Ha klímaberendezés kiválasztásánál elegendő lenne a légköbméter, a klímás szakemberek nem áldoznának napi több órát a felmérésekre, hanem a bediktált adatok alapján már telefonon ajánlatot tudnának adni. Azonban ez távolról sem így van. Az alapadatokon kívül szükség van az épület tájolására, az épületben működő belső hőterhelésre, az ablakok méretére, a falvastagságra, a szerelhetőségre. Amikor ez az adat megvan, még messze nem végeztünk. Különleges igény, esetleg a vásárlóban még fel sem merülő légtisztító funkció, energiatakarékosság, fűtés üzemmód, zajszint, netán frisslevegő bejuttatása a hűtendő térbe, élettartam, párásítás, meghibásodási százalék.

Ezek az igények mind mind szűkítik azt a kört, amelyből megszületik majd a végső választás.
Ezen a ponton tudjuk meg azt, hogy milyen hűtési energiára van szükség és ezen kívül milyen plussz tulajdonsággal kell bírnia a berendezésnek. Itt még azonban nincs vége, hiszen van olyan klímaberendezés, amely a kültéri és beltéri egység közötti csőtávolságot maximum 7-10 méterig engedi.

Mi történik akkor, ha az épület adottságai olyanok, hogy nem lehet ebbe a 7-10 méterbe beszorítani a készülékeket? Ebben esetben ismét szűkül a felajánlható paletta. Nézzük csak! Vajon mennyi az esélye annak, hogy a szupermarketben megvásárolt klímaberendezés – amelyet az eladó az általunk közölt négyzetméter alapján ajánlott – megfelel majd az igényeinknek? A kisebbik baj az, ha szerettük volna, hogy párásítson és felszerelés után derül ki, hogy készülékünk bizony nem bír ezzel a tulajdonsággal. De mi van akkor, ha kisebb a teljesítmény és nem csak, hogy nem párásít, de hűteni is csak küszködve tud? Vagy ha túlméretezték a berendezést, fix fordulatú kompresszor esetén bizony a villanyszámlán is mutatkozni fog a hibás választás. Számolnunk kell azonban azzal is, hogy nem megfelelő berendezés kiválasztása és felszerelése után derül ki az, hogy bizony a cső távolság is túl hosszú, kompresszorunk ezt a kihívást már nem tudja teljesíteni és berendezésünket le kell szerelni.

De tételezzük fel azt, hogy a szupermarketban kínált berendezés minden olyan funkcióval szolgál, amelyet elvárunk tőle, sőt még a megfelelő teljesítményben is vásároltuk meg. Az azért mindenki számára világos, hogy ezekben az áruházakban vásárolt olcsó berendezések az alacsonyabb minőségi kategóriába tartoznak. Ennek megfelelően gyakoribb a meghibásodás is.
A cseregaranciát abban az esetben vállalja az áruház, ha vásárlástól számított 3 napon belül vissza visszük azt. Tehát, megvásároljuk a berendezést, azonnal felszereltetjük, 1-2 napon belül kiderül a hiba, azonnal találunk szerelőt aki leszereli, otthagyjuk falunkon a tátongó lyukakat, szerelési nyomokat és rohanunk, hogy az áruházban még visszavegyék a portékát.

Kivitelezhető ez Ön szerint a nyári kánikulában? Egyáltalán találunk olyan klímaszerelőt, aki a vásárlás napján fel is szereli azt? Mi történik, ha lejár a 3 nap? Vajon milyen garanciális háttér, cserealkatrész biztosítás áll a rendelkezésre egy olyan gép esetén, amellyel néhány napig találkozunk a polcokon, majd soha többé?

    Kérdése van? Írjon üzenetet!