Multi Split klímaberendezések

MULTI SPLIT (TÖBB BELTÉRI – EGY KÜLTÉRI EGYSÉG)

 

  • Dual Split klímaberendezés 2 db oldalfali berendezés működését teszi lehetővé egy kültéri egységről. Ezáltal több helyiség költségtakarékos klímatizálására nyílik lehetőség anélkül, hogy minden beltéri egységnek saját kültéri egységre lenne szüksége.

 

Felhasználási terület:
A DUAL berendezések igen csendes beltéri egysége lehetővé teszi alkalmazásukat olyan alkalmazási területeken is, ahol különösen alacsony zajszintű üzemelésre van szükség – mint például lakások, irodák.

A FREE-MULTI berendezések igen csendes beltéri egysége lehetővé teszi alkalmazásukat olyan alkalmazási területeken is, ahol különösen alacsony zajszintű üzemelésre van szükség – mint például lakások, irodák.

 

  • A HRV sorozat egy olyan INVERTERES multi-split rendszer, ahol a kültéri egységre akár 8 db különböző típusú (kazettás, oldalfali, légcsatornás, mennyezeti/álló) beltéri egység is csatlakoztatható. Ezek számos kombinációs lehetőséget, és a maximum 30 m-es szintkülönbség a beltéri és a kültéri egység között, a lehető legnagyobb flexibilitást nyújtják. A DC-inverteres frekvencia-szabályozás által, a kompresszor leadott teljesítménye pontosan igazodik a beltéri egységek teljesítmény igényéhez.


Felhasználási terület:

A H-MRV berendezések igen csendes beltéri egysége lehetővé teszi alkalmazásukat olyan alkalmazási területeken is, ahol különösen alacsony zajszintű üzemelésre van szükség – mint például lakások, irodák. Továbbá nagyobb ipari létesítmények, sportközpontok, szállodák stb. számára is ideális kedvező rendszerára miatt.

Multi készüléknek azokat a berendezéseket nevezzük, amelyek egy kültéri egységről több (1-2-3) beltéri egységet látnak el.

A multi berendezések a hagyományos klímák esetében nem jelentenek mást, mint egy dobozba összeépítve 2-3 kültéri egység alkatrészei. Minden beltéri önálló életet él, ha hűtést kér, bekapcsol, ha nem, kikapcsol a hozzá tartozó kompresszor a kültériben.

Egy kicsit továbbfejlesztett megoldás, amikor maximum 2 beltéri egy közös kompresszort kap. Mivel ezekben a készülékekben nincs teljesítményszabályozás, a problémát az okozza, amikor a két beltériből csak az egyik megy. Ilyenkor elvileg csak 50% kompresszorteljesítményre lenne szükségünk – ez azonban nem áll rendelkezésre. Ebben az esetben a plusz teljesítményt különböző műszaki megoldásokkal “visszavezetik” a kompresszorba, így nem áll fenn egyensúlyzavar a rendszerben. Csak hát a hatásfok, az sajnos kap egy pofont, ha ilyen megoldásban csak az egyik beltéri üzemel. Azt gondolom, már nem kell nagyon részleteznem, hogy az inverter-technológiánál nincs ilyen gond. Egy kompresszor van, amelyik olyan teljesítménnyel megy, amilyenre épp szükség van.

Azonban kínálkozik egy újabb lehetőség! Hadd engedjek meg magamnak egy bugyuta kis példálózást: képzelje el, hogy vesz egy darab mobilklímát, és beteszi az egyik szobába. Amikor ezt lehűtötte, akkor gyorsan átviszi a másik szobába, és azt hűti le. Aztán újra vissza az elsőbe. Így egy 2 kW-os készülékkel nagyjából 2 szobát tudna hűteni, amelyek mondjuk egyenként 1,5-1,5 kW-ot igényelnének. Csak hát nem a legkényelmesebb és legelegánsabb megoldás… Hát valami hasonlóra képes a kültériben meglévő teljesítményekkel az inverteres multi klíma.

Vegyünk két egyszerű példát:
A megrendelőnek van 2 db 12 m2-es, 1 db 10 m2-es és 1 db 32 m2-es szobája. Ennek öszszességében legyen 6 kW hűtőteljesítmény-igénye. Igen ám, de 1,8 kW-nál kisebb készüléket nem kap, és hagyományos multi készüléknél sem igen találkoztam ennél kisebb beltéri teljesítménnyel. A nagyobb szoba pedig igencsak igényli a 3,5 kW-os gépet. Számoljunk csak: 8,9 kW hűtőteljesítményt kell tehát megvásárolni, és nem is biztos, hogy kap olyan hagyományos készüléket, ahol pont a 3×1,8 + 3,5 kW összeállítás egyben rendelkezésre áll. Ha azonban inverteres készüléket választ, a megoldás így alakulhat:

Válasszunk egy olyan kültéri egységet, amelynek teljesítménye 1-6 kW között mozoghat. Ha erre rákapcsolunk 3 db 2,5 kW-os és 1 db 3,5 kW-os beltérit, akkor ez elvileg öszszesen 11 kW hűtőteljesítményt is leadhatna, de természetesen ez nem megy, mivel maximum 6 kW-unk van. Tehát ha egyszerre megy mind a három beltéri, és mind a háromnál “sokat” kell hűteni, akkor a 2,5 kW-os beltérik darabonként 1,35 kW-ot, a 3,5 kW-os 1,9 kW-ot ad le.

Ha már az egyik helyiségünk elérte a kívánt hőmérsékletet, vagy nincs használva az ottani klíma, akkor a működő három beltéri 1,75-1,75 kW-ot, illetve 2,5 kW-ot tud leadni darabonként. Ha pedig már csak a legnagyobb beltéri megy, ott 3,5 kW hűtőteljesítményt kapunk (itt már a beltéri határolja be a teljesítményt). Optimalizálás mesterfokon!