CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS ELŐTT ÁLL?

Fűtsön okosan és egyidejűleg takarékoskodjon, illetve óvja környezetét!

A környezet

A CO2 kibocsátás mindannyiunk közös ügye. Mindennapi életünk számos területén a környezetvédelem magától értetődő. Csak pár példát említve: takarékos lámpák, szélenergia vagy elektromos meghajtású gépjárművek. Gondolt már azonban arra, hogy a fűtéssel milyen mértékben szennyezi a környezetét?

 

Lakó- és irodaépületek

Ezek az épületek több energiát használnak el, mint az ipar és a fuvarozás együttvéve. Ezen épületek energiafelhasználásának 80%-át a fűtés és a használati melegvíz előállítása teszi ki.

 

Az EU célja,

hogy a CO2 kibocsátás 2020-ig 20%-al csökkenjen. A fűtés és a használati melegvíz előállítás a CO2 kibocsátás csökkentésének egyik fő célcsoportjaként került meghatározásra, hiszen a fosszilis fűtőanyagokkal való fűtés jelentősen növeli a CO2 kibocsátást és a fűtési költségeket. A cél eléréséhez szükséges, hogy a jogalkotók is támogassák az elgondolást (pl.: energia megtakarításról szóló rendelet, megújuló energiáról szóló törvény)

 

Levegő/víz hőszivattyúk

A megújuló energiák hasznosítását célozzák. A Toshiba ESTIA levegő-víz hőszivattyújával energiát takarít meg, tesz valamit a környezetért és kíméli a pénztárcáját. Mivel az ESTIA a szükséges energia legnagyobb részét a külső levegőből származtatja, független a fosszilis fűtőanyagoktól.

Az ESTIA hőszivattyú működési elve

A levegő-víz hőszivattyúval a környezetből (levegőből) származó természetes hő kerül felhasználásra költségtakarékos fűtésre, használati melegvíz előállításra vagy akár hűtésre. A napsugárzásnak köszönhetően a levegő folyamatosan melegszik. (megújuló napenergia). Ezt az energiát a hőszivattyú alacsony hőmérsékleti szinten felveszi, majd magasabb hőmérsékletre emeli, hogy azt a tipikus háztartási alkalmazásokkal hasznosíthassuk.

Fordított hűtőszekrény működési elv

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés az, hogy a levegőből – főleg a hideg levegőből – hogyan vehető fel annyi energia, hogy azzal működtessük a fűtést vagy a használati melegvíz előállítást. A működési elv egy hűtőszekrény működési elvével hasonlítható össze, csak fordított módon. A hűtőszekrény a beltérből von el hőt, majd azt a környezetnek adja le. Ezét meleg a hűtőszekrények hátoldala.

Az ESTIA hőszivattyúk ugyanezen az elven működnek.

A rendszerben cirkuláló hűtőközeg felveszi a környezeti hőt, aminek során elpárolog. A gázállapotú hűtőközeget egy kompresszor beszívja és komprimálja. A sűrítés által a gáz hőmérséklete megnő. A cseppfolyósító egységnél a gáz hője leadásra kerül, ezáltal beindul a fűtési folyamat . A gáz ismét lehűl, a nyomás pedig egy szelepen keresztül csökken. Amikor a hőmérséklet a környezetei hőmérséklet szintje alá esik, a körfolyamat újrakezdődik.

Hűtés nyáron-az ESTIÁVAL nem probléma!

Az ESTIA azonban ennél is többet tud. Mivel a működési elv azonos a hűtőszekrény működési elvével-vagy egy klímaberendezés működési elvével-az ESTIÁT nem csak helyiségek fűtésére, illetve használati melegvíz előállítására használhatjuk. Nyáron arra is van lehetőség, hogy az ESTIA-ával hűtse a házát! Ehhez légbeáramlásos konvektorokat kell telepíteni, amelyek hőcserélői hőt vesznek fel a szoba levegőjéből, hogy azt a fűtővíz körön keresztül leadják a Hydro egységnek, majd a hűtőközeg körön és a kültéri egységen keresztül külső levegőnek.

Milyen előnyökkel jár Önnek az ESTIA alkalmazása

Alacsony telepítési költségek más hőszivattyús rendszerekkel összehasonlítva.

 • Nagyfokú telepítési rugalmasság Ideális családi házakban és sorházakban való alkalmazásra, új építésű nagyobb épületek esetében és felújításkor. Az ESTIA már meglévő rendszerekkel (olaj,gáz,pellet stb.)is kombinálható.
 • Alacsony üzemeltetési költségek Alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett működtethető, mivel a levegő a fő hőforrás és az inverter technológia lehetővé teszi a teljesítmény leadás fokozatmentes hozzáigazítását a pillanatnyi igényekhez. Ezáltal csak annyi energia termelődik, amennyire ténylegesen szükség van.
 • Egyszerű telepítés A beltéri vagy kültéri egységek telepítési helyével kapcsolatban nincsenek különleges követelmények. Általában nincs szükség földmunkára és kéményre. Szintén nincs szükség fűtőanyagok részére tárolók kialakítására és tárolótartályokra.
 • A split építési formának köszönhetően elkerülhető a vízvezetékek szabadban történő fektetése, ami garantálja, hogy a rendszer nem fog lefagyni.
 • Kombinálható napkollektoros és napelemes rendszerekkel.

ESTIA többletérték a műszaki fortélynak köszönhetően

 • TOSHIBA – első az energiahatékonyságban A Toshiba kiváló hatékonysági értékeket ért el, amelyet csak műszakilag érett technológiák összességével tarthatóak.
 • A beépített kettős forgódugattyús kompresszorok széles fordulatszám tartományban tökéletesen vezérelhetőek, így csak annyi energiát termelnek, amennyire ténylegesen szükség van. Ezáltal alacsonyan tarthatók az üzemeltetési kiadások.
 • A vektor IPDU támogatott inverter vezérlés gyorsan és pontosan számítja ki a motor áramlásait, ezáltal optimálisan irányítja a meghajtást.
 • Az integrált fagyvédelem megelőzi a hatékonyságvesztést.
 • A hőmérsékletvezérelt leolvasztás szabályzás csak extrém körülmények között aktiválódik, aminek köszönhetően az áramköltség alacsony.
 • Nincs esélye jegesedésnek
 • Egy hőszivattyú működése közben, bizonyos körülmények között (hőmérséklet, páratartalom) olvadékvíz keletkezik, ami a kültéri egységen jégképződéshez vezethet. Ez befolyásolja a berendezés hatékonyságát. A jég leolvasztásához számos hagyományos készülék rendszeres időközönként elindít egy leolvasztási folyamatot, amivel egyidejűleg megszakad a fűtési folyamat. A készülék a leolvasztás alatt fűtő üzemmódról hűtő üzemmódra vált, hogy leolvassza a hőcserélőről a jeget. Az ESTIA hőszivattyúk egy speciális, jegesedés ellen védő vezetékkel rendelkeznek és kevesebb, illetve rövidebb leolvasztási ciklusokkal igyekeznek megelőzni a problémát. A beltéri egységből érkező hűtőközeg még a Venturicső előtt bevezetésre kerül egy, a földön- a hőcserélő körül-elhelyezkedő kanyarulatba (jegesedés ellen védő vezeték), hogy aztán a venturi csövön keresztül a hőcserélőbe jusson.
 • Mivel a hűtőközeg csak az elosztó után párolog el, a jegesedés ellen védő vezeték hőmérséklete az olvadási pont felett, illetve a terelőlemezek alsó része jégmentes marad. Továbbá a kültéri egység hőcserélőjének hőmérséklete és nyomása folyamatosan mérésre kerül, és a tényleges leolvasztási folyamat csak igény esetén indul el. Ez a többlet is növeli a berendezés határfokát!
 • 2 zónás hőmérsékletszabályozás éjszakai hőmérsékletcsökkentés opcióval
 • Ez a berendezés lehetővé teszi két különböző zóna vezérlését, például radiátorok vagy levegőbefúvásos konvektorok vezérlése (magas hőmérsékletű zónák) és padlófűtés vezérlése (alacsony hőmérsékletű zóna).Az előremenő hőmérséklet a külső hőmérséklettől függően kerül szabályozásra, aminek során mindkét hőmérsékleti zóna egyes előremenő hőmérsékletei az Estia vezérlésen kerülnek beállításra. A fűtési görbe igény szerint a beállításokban módosítható.
 • A konfigurációtól függően hasznos lehet radiátorok alkalmazása esetén a szoba hőmérsékletének csökkentése az éjszakai órákban. az ESTIA vezérléssel lehetőség van a nappali előremenő hőmérséklet és az éjszakai hőmérséklet közti különbség precíz beállítására.(Tehát lehetőség van a be- és kikapcsolási idő programozására és annak a zónának a kiválasztására, ahol csökkenteni kívánjuk a hőmérsékletet)
 • 2 vízszivattyú vezérlése
 • A Hydro beltéri egység vezérli a fő vízszivattyút valamint maximum egy további szivattyút. ( Vagy egy rásegítő szivattyút nagyon hosszú csővezetékelés esetén vagy egy vízszivattyút egy második fűtőkörhöz)
 • Suttogóan halk kültéri egységek
 • Az ESTIA kültéri egységek nagyon halkan üzemelnek, mivel csendes működésű kettős forgódugattyús kompresszorokkal vannak felszerelve. a kompresszor tér két ellentétes elhelyezésű hengere, melyek a hűtőközeg sűrítését végzik, az építési módnak köszönhetően rezgésszegénynek és nyugodt működésűek. Ez nem csupán halk üzemelést, hanem hosszú élettartamos is biztosít. Mindezek kiegészítéseképpen egy fordulatszám szabályozott egyenáramú ventillátormotor és nagy felületű ventillátorlapátok járulnak hozzá az alacsony zajszinthez. Különösen csendes üzem (akár 7dB(A)-lel alacsonyabb) eléréséhez lehetőség van az éjszakai zajszint csökkentő funkció aktiválására, melynek ki- és bekapcsolásai idejét az ESTIA vezérlésen lehet beállítani.

Az ESTIA rendszer alkotóelemei

A Toshiba levegő-víz hőszivattyú egy split rendszer, amely egy kültéri egységből (kompresszor egység) és egy beltéri Hydro egységből áll. Erre a Hydro egységre kell csatlakoztatni azokat az alkalmazásokat, amelyeket a rendszeren keresztül szeretnénk megtáplálni (pl.: bojler, radiátorok, padlófűtés stb.).

 • Kültéri egység – Super Digital Inverter: A környezetei levegőből nyeri a hőenergiát, amelyet a hűtőkörön keresztül ad tovább a Hydro egységnek. Az ismert Toshiba 4-es szériájú Super Digital Inverter kültéri egységek kerülnek itt alkalmazásra, amelyek főleg a nagyon halk, fordulatszám vezérelt, vibrációmentes kettős forgódugattyús kompresszorokkal tűnnek ki. Vezérlésnek köszönhetően kiemelkedően magas a hatékonysági foka, ezáltal energiatakarékos az üzemeltethetősége. A telepítés nagyon rugalmas lehet, mivel kültéri egység és a Hydro beltéri egység közötti hűtőközeg vezeték akár 30m is lehet. Alkalmazása a következő külső hőmérsékleti határok között lehetséges: fűtő üzemmódban -20°C-tól 35°C-ig, hűtő üzemmódban 10°C-tól 43°C-ig és használati víz előállításnál -20°C-tól 35°C-ig.
 • Hydro beltéri egység A Hydro beltéri egységben a kültéri egységtől nyert hőenergia átvezetésre kerül a hűtőközegről a vízre egy lemezes hőcserélőn keresztül. Így akár 55°C-os forró víz is előállítható. Az egység tartalmaz továbbá egy fűtő keringető szivattyút,egy tágulási tartályt, egy távirányítót valamint egy elektromos kiegészítő fűtést. Az integrált vezérlés vezérel minden szelepet, szivattyút és rendszer alkotórészt illetve opcionálisan lehetővé teszi egy, már meglévő fűtőrendszer vezérlését is, amelyet pl. alacsony külső hőmérséklet esetén aktiválni kell (TCBPCIN3E modul szükséges). Szükség esetén a Toshiba levegő-víz hőszivattyú egy, már meglévő fűtési rendszerrel is aktiválható (TCP-PCM03E modul szükséges).
 • Melegvíz tartály A melegvíz tartály egy hosszú élettartamú, korrózióálló nemesacél ötvözetből készül poliuretán szigeteléssel, amely hatékonyan hozzájárul a hőveszteség csökkentéséhez valamint növeli a kazánfal stabilitását. Az integrált sima csőfelületű nemesacél hőcserélő hőenergiát ad át a használati melegvíznek. Tartozék még egy beépített, 2,7kw-os fertőtlenítő fűtés(használati melegvíz továbbfűtésre is szolgál kb. 43°C felett) túlhő védelemmel, egy hőmérsékletérzékelő valamint egy frissvíz oldali biztonsági készlet.
 • A vezérlés A távirányító a Hydro beltéri egységbe került integrálásra és levegő-víz hőszivattyú összes funkcióját vezérli. Egy nagy, könnyen leolvasható LCD kijelző mutatja az aktuális üzemállapotot. Az integrált heti időkapcsolóval kényelmesen ki és bekapcsolható a berendezés és beállítható a felhasználó által kívánt heti program.
 • További hasznos funkciókat is tartalmaz, mint pl.: éjszakai hőmérsékletcsökkentés, jegesedés elleni védelem, a használati melegvíz hőmérsékletének növelése, Legionella baktériumok elleni védelem.
 • Az integrált vezetékes távirányítóval vezérelhetők az alábbi funkciók:
 • Üzemmódok beállítása: fűtés,használati víz, hűtés
 • 2 zóna és használati víz vezérlés
 • Éjszakai hőmérséklet csökkenés
 • Jegesedés elleni védelem/vakáció funkció
 • Használati melegvíz hőmérsékletének növelése
 • Legionella baktériumok elleni védelem
 • Heti időkapcsolás
 • Alapbeállítások programozása, pl.: fűtőgörbék, próbaüzem, elektromos kiegészítő fűtés beállításai
 • A vezérlés Funkció ugyanazok, mint a Hydro beltéri egységbe integrált távirányító, de beépített hőmérsékletérzékelővel rendelkezik, amely lehetővé teszi a hőmérsékletmérést egy referenciatérben. ezáltal az ESTIA rendszer vezérlése még egyszerűbben történik a kívánt hőmérsékletnek megfelelően

Kérdése van? Ajánlatot kérne?

Írjon nekünk!

Írjon az info@klima-online.hu email címre,
vagyhasználja az űrlapot!